piątek, 20 lutego 2015

COCO-MANIA



Popularność tego dobrze znanego od lat oleju rośnie z dnia na dzień. Co niektórym palma odbija na jego punkcie, a ja jestem tego doskonałym przykładem! Używam oleju do gotowania, smażenia, pieczenia jak również smarowania, nie tylko blachy do pieczenia ale całego mojego ciała.

PROFIL CHEMICZNY

Pod względem chemicznym różni się nieco od innych olejów. Jest on bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, średniołancuchowe takie jak kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, które odpowiedzialne są za jego wygląd (stała forma, masłowata) jak również odpordność na utlenianie (bardzo stabilny). Surowy olej kokosowy zawiera także inne cenne substancje (fosfolipidy, sterole, witaminę E), jak również zanieczyszczenia (metale- miedź, żelazo, pigmenty nadające ciemny kolor, związki zapachowe te ładnie jak i brzydko pachnące).  Metoda pozyskiwania oraz procesy oczyszczania z substancji niepożądanych stanowią kluczową rolę w jakości otrzymanego oleju.

RODZAJE I SPOSOBY OTRZYMYWANIA

Wyrózniamy dwa rodzaje olejów: Rafinowane i Virgin/Organiczne

Na skalę przemysłową otrzymuje się rafinowaną wersję z tzw.COPRY. Jest to nic innego jak wysuszony miąższ kokosa (kilka technik suszenia: dymem, na słońcu i w komorach z obiegiem powietrza). Copra jest przetrzymywana, transportowana do innch krajów, gdzie ulega przetworzeniu na między innymi olej kokosowy. Z copry olej jest ekstrachowany kilkoma technikami (mechaniczne wyciskanie, bądź przy użyciu rozpuszczalników takich jak heksan), a następnie zwykle kilkukrotnie filtrowany aby oddzielić go od pyłu, fizycznych cząstek.Pod pojęciem oczyszczanie kryje się proces wybielania i deodoryzacji (usuwanie zapachu). W procesie wybielania stosowana jest glinka badź węgiej aktywny (nic wspólnego z węglem opałowym!) a nadające „brudny” kolor pigmenty zostaja zaabsorbowane. W procesie deodoryzacji olej traktowany jest parą, która unosi ze sobą substancje zapachowe. Minus oleju rafinowanego jak taki, że na drodze oczyszczania tracone są niektóre substancje odżywcze, takie jak antyoksydanty, fosfolipidy, czy sterole. Ich zawartość jest niższa ale profil tłuszczowy oleju (kwasy tłuszczowe) pozostaje nienaruszony. Plusem tych olejów jest obniżony potencjał wystąpienia alergii, gdyż bardzo często właśnie ta cała „okrasa” może wywoływać reakcje alergiczne, nie tylko przy spożyciu, ale również przy zewnętrznej aplikacji na skóre.

Oleje Virgin/Organiczne uzyskuje się dwiema metodami: mechaniczną ekstrakcją (na zimno lub ciepło z wysuszonego miąższu kokosa (miąższ wydobywa się zaraz po wyjęciu ze skorupy i nie przechowuje jak w przypadku COPRY) oraz bezpośrednią ekstrakcją ze swieżego, mokrego miąższu. Ta druga technika pozwala uzyskać oleje najlepszej jakości pod względem zapachowym i smakowym. Oleje Virgin/organic nie są poddawane procesom rafinacji, będą zawierały fosfolipidy, sterole, witaminy jak również pewną ilość protein i mechanicznych zanieczyszczeń.

                         W KOSMETYKACH

Z punktu widzenia kosmetycznego jest to jeden z "najlzejszych" teksturowo olejow naturalnych, dlatego też nie pozostawia nadmiernego uczucia tłustosci na skórze (podobnie jak olej jojoba). Jego temperatura topnienia wynosi 20-28 C, dlatego w temperaturze pokojowej zestala się i przypomina masełko. Od lat wykorzystywany jest bezpośrednio do pielegnacji skóry, włosow, paznokci jak również jako substrat do otrzymywania innych surowców kosmetycznych (emolienty i woski wykorzystywane w kremach, surfaktanty w żelach myjących) oraz do produkcji mydeł w kostce. Dużo go w świecie kosmetyków!

Właściwości oleju- działa zmiękczająco, nawilżajaco,  łagodząco, regenerująco,  przeciwbakteryjnie i przecigrzybiczo, nie zatyka porów.


Jakie działanie wykazują poszczególne grupy składników oleju Virgin:
Kwasy tłuszczowe: tworzą elastyczny film na skórze, który będzie ją chronił przed utratą wilgoci. Niewielka zawartość kwasu kaprylowego, kapronowego, laurynowego będzie wykazywała działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego też olej kokosowy stosuje się do oczyszczania skóry trądzikowej.
Fosfolipidy i Sterole: wzmacniają naturalny płaszcz lipidowy, uzupełniają ubytki w lipidach naskórka, działanie regenerujące
Witamina E: działa nawilżająco i przeciwrodnikowo
Polifenole: antyoksydanty chroniące skórę przed procesami utleniania, „degradacji” naskórka jak również wykazują działanie przeciwzapalne, łagodzące.



Publikacje naukowe potwierdzające skuteczność:
Przeprowadzano eksperymenty na szczurach, w których wykazano ze olej przyspiesza gojenie się skóry: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20523108
Badania wykazujące przeciwbakteryjny potencjał oleju: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23746224
Olej kokosowy jako antyoksydant:






COCO FOR ALL
Olej ten tak w zasadzie nadaje się do każdego rodzaju skóry, jest lekki, dość szybko się wchłania, nie zatyka porów i wykazuje działanie wielokierunkowe. Do tego w swojej stałej formie jest łatwy do aplikacji (nie leje sie po palcach), szybko topi się na skórze, jest wydajny, nie zawiera konserwantów no i pięknie pachnie sam w sobie bez dodatku olejków i syntetycznych zapachów!

PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA/FORMULACJE:

Do włosów: Najczęściej wykorzystywany bezpośrednio na włosy. Podgrzać niewielką ilość w mikrofali, zaaplikować na suche włosy, nałożyć folię/czepek i po 2-4 godzinach umyć głowę jak zawsze. Można olej pozostawić na włosach na noc, efekty będą jeszcze lepsze.

Do ciała:  Moja ulubiona forma tego oleju to "pierzynka". Wystarczy go zmiksować przez kilka minut mikserem kuchennym (w formie stałej!) a nabierze puszystości i wyglądem będzie przypominalłbitą śmietanę. W takim wydaniu cudownie topi się na skórze, jest delikatny i aksamitny. Można go mieszać z innymi olejami oraz masłami naturalnymi (sweet almond, jojoba, sunflower, maslo shea, cocoa) w celu uzyskania "pierzynki". Mój ulubiony mix do ciała:

Whipped Body Butter -olej kokosowy 70g, maslo shea 30g. Sposób wykonania: odwazyc oba skladniki do wysokiego kubka, stopic w mikrofali i wymieszac do uzyskania klarownego płynu.  Następnie schłodzić do zestalenia w lodówce (około poł godziny do godziny) i miksować w kubku jednym smigiełkiem aż do uzyskania puszystej pianki.

A poniżej cukrowy scrub do ciała jak I twarzy, który aż chce się zjeść:

Coco-Chocolate Sugar Body Scrub: Szklankę brązowego cukru, ½ szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki oleju ze słodkich migdałów, 2 łyżki kako wymieszać w misce aż do połączenia kładników (ucierać).Nanieść na mokrą skórę, masować i spłukać ciepłą wodą.

Do twarzy:

Moisturising Face Souffle- odważyć 100g oleju kokosowego do wysokiego kubka I zmiksować pojedyńczym śmigiełkiem aż do uzyskania puszystej konsystencji.Uwaga: olej musi być w stanie stałym, jeśli nie jest to schłodzić chwilę w lodówce (15-30minut).

Antibacterial Face Cleanser: stopic 50g oleju w mikrofali, dodac 5-8 kropli olejku herbacianego i dokładnie wymieszać. Przelać do słoiczka. Wcierać w skórę twarzy wacikiem po umyciu dwa razy dziennie. Nadmiar usunąć suchym wacikiem.

Anti-aging Regenerating Serum: stopić 50g oleku kokosowego w mikrofali, dodać 50g oleju ze słodkich migdałów i przelać do buteleczki.

3 komentarze:

  1. Hej, Justyna, czytam teksty z zaciekawieniem!
    A co sądzisz na temat ajurwedyjskiej metody ssania oleju?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki Nadja. Jak dla mnie jest to bardzo naciagane. Metoda ta niby leczy z wielu dolegliwosci, ale wedlug mnie to zjawisko placebo. Olej kokosowy oczysci zeby i przestrzenie miedzy nimi z bakterii, co na pewno nie zaszkodzi, ale cudow nie ma. Zdrowa i czysta jama ustna moze uchronic przed wieloma chorobami, ale to tego regularne mycie zebow po kazdym posilku wystarczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. 43 yr old Accounting Assistant IV Kleon Doppler, hailing from Victoriaville enjoys watching movies like "Rise & Fall of ECW, The" and Skiing. Took a trip to Medina of Fez and drives a Ferrari 250 GT. katalog

    OdpowiedzUsuń