PROFIL CHEMICZNY
Pod względem chemicznym różni się nieco od innych
olejów. Jest on bogaty w nasycone kwasy
tłuszczowe, średniołancuchowe takie jak kwas laurynowy, mirystynowy,
palmitynowy, które odpowiedzialne są za jego wygląd (stała forma, masłowata)
jak również odpordność na utlenianie
(bardzo stabilny). Surowy olej kokosowy zawiera także inne cenne substancje (fosfolipidy,
sterole, witaminę E), jak również zanieczyszczenia (metale- miedź, żelazo,
pigmenty nadające ciemny kolor, związki zapachowe te ładnie jak i brzydko
pachnące). Metoda pozyskiwania oraz
procesy oczyszczania z substancji niepożądanych stanowią kluczową rolę w
jakości otrzymanego oleju.
RODZAJE I SPOSOBY OTRZYMYWANIA
Wyrózniamy dwa
rodzaje olejów: Rafinowane i Virgin/Organiczne
Na skalę przemysłową otrzymuje się rafinowaną wersję z tzw.COPRY. Jest to nic innego jak wysuszony
miąższ kokosa (kilka technik suszenia: dymem, na słońcu i w komorach z obiegiem
powietrza). Copra jest przetrzymywana, transportowana do innch krajów, gdzie
ulega przetworzeniu na między innymi olej kokosowy. Z copry olej jest
ekstrachowany kilkoma technikami (mechaniczne wyciskanie, bądź przy użyciu
rozpuszczalników takich jak heksan), a następnie zwykle kilkukrotnie filtrowany aby oddzielić go od pyłu,
fizycznych cząstek.Pod pojęciem oczyszczanie kryje się proces wybielania i deodoryzacji (usuwanie
zapachu). W procesie wybielania stosowana jest glinka badź węgiej aktywny (nic
wspólnego z węglem opałowym!) a nadające „brudny” kolor pigmenty zostaja
zaabsorbowane. W procesie deodoryzacji olej traktowany jest parą, która unosi ze
sobą substancje zapachowe. Minus oleju rafinowanego jak taki, że na drodze
oczyszczania tracone są niektóre
substancje odżywcze, takie jak antyoksydanty, fosfolipidy, czy sterole. Ich
zawartość jest niższa ale profil tłuszczowy oleju (kwasy tłuszczowe) pozostaje
nienaruszony. Plusem tych olejów jest obniżony
potencjał wystąpienia alergii, gdyż bardzo często właśnie ta cała „okrasa” może
wywoływać reakcje alergiczne, nie tylko przy spożyciu, ale również przy
zewnętrznej aplikacji na skóre.
Oleje Virgin/Organiczne uzyskuje się dwiema metodami: mechaniczną ekstrakcją
(na zimno lub ciepło z wysuszonego miąższu kokosa (miąższ wydobywa się zaraz po
wyjęciu ze skorupy i nie przechowuje jak w przypadku COPRY) oraz bezpośrednią ekstrakcją
ze swieżego, mokrego miąższu. Ta druga technika pozwala uzyskać oleje najlepszej jakości pod względem zapachowym
i smakowym. Oleje Virgin/organic nie są poddawane procesom rafinacji, będą
zawierały fosfolipidy, sterole, witaminy jak również pewną ilość protein i mechanicznych
zanieczyszczeń.
W KOSMETYKACH
Z punktu widzenia
kosmetycznego jest to jeden z
"najlzejszych" teksturowo olejow naturalnych, dlatego też nie
pozostawia nadmiernego uczucia tłustosci na skórze (podobnie jak olej jojoba).
Jego temperatura topnienia wynosi 20-28 C, dlatego w temperaturze pokojowej zestala
się i przypomina masełko. Od lat wykorzystywany jest bezpośrednio do
pielegnacji skóry, włosow, paznokci jak również jako substrat do otrzymywania
innych surowców kosmetycznych (emolienty i woski wykorzystywane w kremach,
surfaktanty w żelach myjących) oraz do produkcji mydeł w kostce. Dużo go w
świecie kosmetyków!
Właściwości
oleju- działa zmiękczająco, nawilżajaco, łagodząco, regenerująco, przeciwbakteryjnie i przecigrzybiczo, nie
zatyka porów.
Jakie działanie wykazują poszczególne grupy składników oleju Virgin:
Kwasy tłuszczowe: tworzą elastyczny film na skórze, który będzie ją chronił przed utratą wilgoci. Niewielka zawartość kwasu kaprylowego, kapronowego, laurynowego będzie wykazywała działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego też olej kokosowy stosuje się do oczyszczania skóry trądzikowej.
Fosfolipidy i Sterole: wzmacniają naturalny płaszcz lipidowy, uzupełniają ubytki w lipidach naskórka, działanie regenerujące
Witamina E: działa nawilżająco i przeciwrodnikowo
Polifenole: antyoksydanty chroniące skórę przed procesami utleniania, „degradacji” naskórka jak również wykazują działanie przeciwzapalne, łagodzące.
Publikacje naukowe potwierdzające skuteczność:
Przeprowadzano eksperymenty na szczurach,
w których wykazano ze olej przyspiesza gojenie się skóry: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20523108
Badania wykazujące przeciwbakteryjny
potencjał oleju: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23746224
Olej kokosowy jako antyoksydant:
Olej ten tak w
zasadzie nadaje się do każdego rodzaju skóry, jest lekki, dość szybko się
wchłania, nie zatyka porów i wykazuje działanie wielokierunkowe. Do tego w swojej
stałej formie jest łatwy do aplikacji (nie leje sie po palcach), szybko topi
się na skórze, jest wydajny, nie zawiera konserwantów no i pięknie pachnie sam
w sobie bez dodatku olejków i syntetycznych zapachów!
PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA/FORMULACJE:
Do włosów: Najczęściej wykorzystywany bezpośrednio na
włosy. Podgrzać niewielką ilość w mikrofali, zaaplikować na suche włosy,
nałożyć folię/czepek i po 2-4 godzinach umyć głowę jak zawsze. Można olej pozostawić
na włosach na noc, efekty będą jeszcze lepsze.
Do ciała: Moja
ulubiona forma tego oleju to "pierzynka". Wystarczy go zmiksować
przez kilka minut mikserem kuchennym (w formie stałej!) a nabierze puszystości
i wyglądem będzie przypominalłbitą śmietanę. W takim wydaniu cudownie topi się na skórze, jest delikatny i aksamitny. Można go mieszać z innymi olejami oraz
masłami naturalnymi (sweet almond, jojoba, sunflower, maslo shea, cocoa) w celu
uzyskania "pierzynki". Mój ulubiony mix do ciała:
Whipped Body Butter -olej
kokosowy 70g, maslo shea 30g. Sposób wykonania: odwazyc oba skladniki do
wysokiego kubka, stopic w mikrofali i wymieszac do uzyskania klarownego płynu. Następnie schłodzić do zestalenia w lodówce
(około poł godziny do godziny) i miksować w kubku jednym smigiełkiem aż do
uzyskania puszystej pianki.
A poniżej cukrowy
scrub do ciała jak I twarzy, który aż chce się zjeść:
Do twarzy:
Moisturising Face Souffle- odważyć
100g oleju kokosowego do wysokiego kubka I zmiksować pojedyńczym śmigiełkiem aż
do uzyskania puszystej konsystencji.Uwaga: olej musi być w stanie stałym, jeśli
nie jest to schłodzić chwilę w lodówce (15-30minut).
Antibacterial Face Cleanser: stopic
50g oleju w mikrofali, dodac 5-8 kropli olejku herbacianego i dokładnie
wymieszać. Przelać do słoiczka. Wcierać w skórę twarzy wacikiem po umyciu dwa
razy dziennie. Nadmiar usunąć suchym wacikiem.
Anti-aging Regenerating
Serum: stopić 50g oleku kokosowego w mikrofali, dodać
50g oleju ze słodkich migdałów i przelać do buteleczki.
Hej, Justyna, czytam teksty z zaciekawieniem!
OdpowiedzUsuńA co sądzisz na temat ajurwedyjskiej metody ssania oleju?
Dzieki Nadja. Jak dla mnie jest to bardzo naciagane. Metoda ta niby leczy z wielu dolegliwosci, ale wedlug mnie to zjawisko placebo. Olej kokosowy oczysci zeby i przestrzenie miedzy nimi z bakterii, co na pewno nie zaszkodzi, ale cudow nie ma. Zdrowa i czysta jama ustna moze uchronic przed wieloma chorobami, ale to tego regularne mycie zebow po kazdym posilku wystarczy ;)
OdpowiedzUsuń43 yr old Accounting Assistant IV Kleon Doppler, hailing from Victoriaville enjoys watching movies like "Rise & Fall of ECW, The" and Skiing. Took a trip to Medina of Fez and drives a Ferrari 250 GT. katalog
OdpowiedzUsuń